Nobel mükafatı laureatı Aziz Sancar Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub

13/06/2017
Kimya üzrə Nobel mükafatı laureatı, ABŞ-ın Şimali Karolina Universitetinin professoru və əslən türk olan Aziz Sancar Bakı Dövlət Universitetində olub. Aziz Sancarın Bakı Dövlət Universitetinə gəlişini yüksək qiymətləndirən rektor, akademik Abel Məhərrəmov BDU-nun yaranma və inkişaf tarixindən, bu təhsil ocağının beynəlxalq əlaqələrindən, əməkdaşlıq etdiyi aparıcı universitetlərdən, tanınmış assosiasiyalar və qurumlarla əlaqələrindən, beynəlxalq qrant layihələrində iştirakından danışıb.  Qarşılıqlı maraq doğuran görüş BDU-nun Nanoaraşdırmalar mərkəzində kimya və fizika fakültəsinin professor-müəllim heyəti, magistr və tələbələrinin iştirakı ilə davam edib. 12 il ərzində bu sahədə görülən işlər, əldə edilən nailiyyətlər haqqında məlumat verən rektor onu da bildirib ki, mərkəz universitetin təbiət fakültələrində bu sahədə aparılan elmi tədqiqatların əlaqələndirilməsi və genişləndirilməsi işində xüsusi xidmət göstərir.Nobel mükafatı laureatı Aziz Sancar mərkəzdə yerinə yetirilən işlər, nanotexnologiya sahəsində aparılan araşdırmalar, digər elmi-tədqiqat işləri ilə bağlı görülən işləri yüksək qiymətləndirib.

Görkəmli alim Roald Zinnurovic Saqdeev Nano Araşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub

07/06/2017
ABŞ Merilend Universitetinin professoru Roald Zinnurovic Saqdeev Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin Nano Araşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub. Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov son illər fakültədə əldə edilən nailiyyətlər, o cümlədən  laboratoriyanın fəaliyyəti barədə ətraflı məlumat verib.  Professor Roald Zinnurovic Saqdeev laboratoriyada həyata keçirilən işləri yüksək dəyərləndirib və bu istiqamətdə fikirlərini bölüşüb. Daha sonra fakültə əməkdaşaları ilə bir sıra aktual elmi mövzular və əməkdaşlıq məsələləri müzakirə olunub.

05/06/2017
Bakı Dövlət Universitetində  son  zamanlar  orta  məktəblərin istedadlı şagirdlərinin respublika  və beynəlxalq  olimpiadalara  hazırlanması istiqamətində ciddi işlər görülür. 2008-ci  ildən mütəmadi olaraq  BDU-nun Nano Araşdırmalar laboratoriyasında  Respublikanın orta məktəblərinin içərilərindən seçilən istedadlı şagirdləri beynəlxalq olimpiadalarda uğurla iştirak edərək müstəqil Azərbaycanın bayrağını ən yüksək yerlərə qaldırırlar.  Bu il yenə də Bakı Dövlət Universitetinin Nano Araşdırmalar laboratoriyasında  prof. M.Ə.Ramazanov  və dosent İ.S.Əhmədovun rəhbərliyi ilə yerinə yetirilmiş,  Bakı Avropa Liseynin  X R1 sinif şagirdi  İbrahimova Fidan Qasım qızının “Şoran torpaqlarda nanohissəciklərin bitkilərin inkişafına təsir effektləri” mövzusunda elmi tədqiqat layihəsi Türkiyənin İstanbul  şəhərində 23  - 25 may 2017-ci il tarixində keçirilən 26-cı Beynəlxalq Tədqiqat Layihələri Olimpiadasında  təbiət elmləri bölməsinin Biologiya sahəsində təqdim edilən 79 layihə içərisindən qalib hesab edilərək 1-ci yerə layiq görülmüş və  mükafatlandırılmışdır.

17 dekabr 2015-ci il tarixdə BDU-nun Fizika fakültəsində FİZİKANIN AKTUAL PROBLEMLƏRİ VIII RESPUBLİKA ELMİ KONFRANSI keçirilib

18/12/2015

17 dekabr 2015-ci il tarixdə BDU-nun Fizika fakültəsində «FİZİKANIN AKTUAL PROBLEMLƏRİ» VIII RESPUBLİKA ELMİ KONFRANS keçirilmişdir. Konfransı giriş sözü ilə açan BDU-nun Elm və innovasiyalar üzrə prorektoru AMEA-nın müxbir üzvü Aydın Kazımzadə Fizika fakültəsinin nailiyyətlərindən danışaraq qeyd etdi ki, Fizika fakültəsi Bakı Dövlət Universitetinin aparıcı fakültələrindən biridir. Fakültədə 9 kafedrada 83 professor müəllim heyəti çalışır və onlardan 24 elmlər doktoru, 25-i professordur. Fakülltə alimlərinin elmi əsərləri dünyanın aparıcı elmi nəşriyyat arında dərc edilir. Yalnız bir faktı qeyd etmək yerinə düşər ki, 2014-cü ildə Universitet fizikləri cəmi 51 məqalə Tomson Reyter Agentliyinin (37 məqalə Fizika fakültəsi) sırasına daxil olan jurnallarda dərc etdirmişlər. Bu BDU üzrə bu jurnallarda dərc edilmiş məqalələrin 30%-ni təşkil edir. Fakültədə 956 bakalavr, 80 magistr, 33 doktorant təhsil alır. Fakültədə yaradılmış elmi mühit gənclərin elmə gəlməsinə şərait yaradır. Fakültədə ayda 2 dəfə magistrlərin seminarı, ayda bir dəfə professor müəllim heyətinin elmi seminarı keçirilir.O qeyd etdi ki, konfrasda 70 məruzə dinləniləcək və bu məruzənin 2-si plenar iclasda dinlənəcək. Konfransın işində respublikanın 15 Ali təhsil və elm ocaqlarının əməkdaşlarının məruzələri məruzə ediləcək. Plenar iclasdan sonra konfrans öz işini 4 bölmədə nəzəri fizika və astrofizika (13 məruzə), bərk cisimlər və yarımkeçiricilər fizikası (17 məruzə), fiziki elektronika (18 məruzə), nanotexnologiyalar və molekulyar fizika(22 məruzə) davam etdirmişdir.