BDU Web of Science-də lider universitet seçilib

07/12/2018
Bu gün Təhsil Nazirliyi ilə “Clarivate Analytics” arasında əməkdaşlığın yeni mərhələsinə həsr olunmuş mərasim keçirilib. Tədbirdə “Clarivate Analytics” tərəfindən “2015-2018-ci illərdə “Web of Science” elmi bazasında Azərbaycan ali təhsil müəssisələri: nəticə və perspektivlər” adlı təqdimat keçirilib və “Web of Science Azerbaijan-2018” mükafatları təqdim edilib. Bakı Dövlət Universiteti Web of Science bazasına daxil olan jurnallarda ən çox məqalə dərc etdirən lider universitet nominasiyası üzrə qalib olub. AMEA, Rabitə və İnformasiya Texnologiyaları Nazirliyi və Bakı Dövlət Universitetinin Tətbiqi Riyaziyyat ETİ-də birgə çap olunan və Web of Science Core Collection-də indekslənən Q1 jurnalları arasında yer tutan ”Applied and Computational Mathematics” jurnalı da mükafata layiq görülüb. Bundan əlavə, universitetin Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və Kimya fakültəsinin dosenti Ataş Qurbanov təbiət elmləri üzrə Web of Science-də ən məhsuldar müəllif nominasiyası üzrə qalib olublar. BDU-nun Beynəlxalq Elmi Araşdırma Mərkəzinin üzvü, professor Nizami Həsənli, Ekologiya və torpaqşünaslıq fakültəsinin əməkdaşı Kamran Mahmudov isə Azərbaycan diaspora elminin inkişafı və dəstəyindəki xidmətlərinə görə mükafata layiq görülüblər.

Professor BDU-nun Nanoaraşdırmalar Mərkəzində mühazirə oxuyub

03/12/2018
Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar Mərkəzində Türkiyənin hərbi məhsulların istehsalı ilə məşğul olan Vestel Müdafiə Sənayesinin əməkdaşı professor Sadiq Quliyev mühazirə oxuyub. Professor-müəllim heyətinin iştirakı ilə keçirilən seminarı açan Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov  qonaq haqqında ətraflı məlumat verib. Bildirib ki, professor S.Quliyev 20 ildən artıqdır ki, Türkiyənin müxtəlif tədqiqat və sənaye mərkəzlərində çalışır və tətbiqi kimya sahəsində tanınmış alimdir. Onun əvvəllər SSRİ Elmlər Akademiyasının A.N.Frumkin adına Elektrokimya İnstitutunda, AMEA-nın Neft-Kimya Prosesləri İnstitutunda fəaliyyət göstərdiyini, məruzəsinin isə BDU-nun Nanoaraşdırmalar Mərkəzinin elmi istiqaməti baxımından mühüm əhəmiyyət kəsb etdiyini vurğulayıb. Daha sonra professor Sadiq Quliyev “Qatı oksid yanacaq elementləri” mövzusunda məruzə edib, iştirakçıların çoxsaylı suallarını cavablandırıb.

BDU-nun professoru Vyanada STAR-NET-in iclasda çıxış edib

29/11/2018
Vyanada Beynəlxalq Atom Enerji Agentliyinin (BAEA) Baş ofisində "Nüvə texnologiyası sahəsində təhsilin və kadr hazırlığının təşkili" şəbəkəsi (STAR-NET) Baş Məclisi və Rəyasət Heyətinin genişləndirilmiş iclası keçirilib. 10-dək ölkədən 25 nümayəndənin iştirak etdiyi tədbirdə Azərbaycanı Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və həmin fakültənin dosenti Flora Hacıyeva təmsil ediblər. Professor Məhəmmədəli Ramazanov çıxışında şəbəkəyə üzv ölkələrin birgə beynəlxalq elm və təhsil qrantlarında iştirak etmələrinin önəmindən danışıb, müəyyən təkliflər səsləndirib. Müzakirələr zamanı nüvə texnologiyasının istifadəsinin ümümbəşəri əhəmiyyətindən, nüvə texnologiyasının gələcək fəsadlarını aradan qaldırmaq üçün yüksək ixtisaslı kadrların hazırlanmasından, BAEA-nın bu istiqamətdəki fəaliyyətindən danışılıb.

Azərbaycanda doktoranturanın Avropa standartlarına yaxınlaşdırmaq üçün Nizami adlı layihəsinin ilk təqdimat iclası Fransanın Monpelye Uniersitetində keçirilib

14/12/2015

07.12.2015-ci il tarixindən 10.12.2015-ci il tarixinə qədər Avropa Birliyinin Erasmus+ proqrami çərçivəsində Azərbaycanda doktoranturanın Avropa standartlarına yaxınlaşdırmaq üçün "Nizami" adlı layihəsinin ilk təqdimat iclası Avropa Birliyi ölkələrindən Fransanın Monpelye Uniersitetində olmuşdur. Layihənin ümumi dəyəri 994056,0 Avrodur. Təqdimat iclasında Fransanın Monpelye, İspaniyanın Barselona, Çexiyanın Masaruk, Türkiyənin Fateh, Almaniyanın Haydelberq, İsveçin Upsala universitetlərinin, Azərbaycan Təhsil Nazirliyinin iştirakı ilə Bakı Dövlət Universitetinin, AZAİU, Qafqaz universitetinin, Xəzər Universitetinin, Azərbaycan Dillər Universitetinin, Azərbaycan Texniki Universitetinin, Naxçıvan Dövlət Universitetinin iştirakı ilə görüş keçirilmişdir. Görüşdə iştirak edən Təhsil Nazirliyinin nümayəndəsi Sülhəddin Gözəlov çıxış edərək qeyd etdi ki, bu layihənin Azərbaycan üçün böyük əhəmiyyəti var. Azərbaycanda təhsilin bakalavr və magistr pilləsində kredit sistemi ilə yerinə yetirilir və boloniya posesinə uyğundu. Ali təhsilin doktorantura pilləsi isə Sovetlər birliyində olduğu kimi yerinə yetirilir. AB-nin dəstəyi ilə yerinə yetirilən "Nizami" layihəsi Azərbaycanda təhsilin doktorantura pilləsini Avropa Birliyinin standartlarına uyğunlaşdırmaq məqsədini həyata keçirməyi nəzərdə tutur. BDU-nun Fizika fakültəsinin dekanı prof.Məhəmmədəli Ramazanov isə öz çıxışında Azərbaycanda təhsilin doktorantura pilləsinin 2 mərələli olduğunu, birinci mərhələnin isə iki yolla həyata keçirildiyini qeyd etdi. O bildirdi ki, bu model özünün bir sıra üstünlüklərinə baxmayaraq bir sıra bürokratik çatışmazlıqları da var. Eyni zamanda o qeyd etdi ki, Bakı Dövlət Universitetində doktorantura pilləsində uğurlu işlər aparılır və 9 İxtisaslaşdırılmış Elmi Şurada 30 ixtisasdan müdafiə işləri həyata keçirilir. Universitet layihənin yerinə yetirilməsində aparıcı təhsil müəssisələrindən biri kimi əlindən gələni edəcəkdir. Layihənin baş kordinatoru Fransanın Montpelier Universitetinin professoru Veronika Montero layihənin mərhələlər üzrə qarşıya qoyduğu problemlərdən və layihənin büdcəsindən danışdı. Layihə üzrə digər ölkə unversitetlərin nümayəndələri layihənin effektiv idarə yolları barədə müzakirələr apardılar. Sonra professor Məhəmmədəli Ramazanov Montpelier Universitetinin professoru Frédéric J. G. Cuisinier və prof. Veronika Montero yeni "Nanohissəciklərin canlı orqanizmdə yığılmasının, yerdəyişməsinin tədqiqi, və onların ləğvi elmi tədqiqat layihəsinin birgə təqdim edilməsi barədə razılığa gəldilər.