Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları İtaliyanın Roma şəhərində Beynəlxalq Elmi konfransda iştirak ediblər

02/10/2017
24-27 sentyabr 2017-ci il tarixində İtalyanın Roma şəhərində II beynəlxalq Nanotexnologiyanın ətraf mühitə innovativ tədbiqi (2nd International Conference on NANOTECHNOLOGY BASED INNOVATIVE APPLICATIONS FOR THE ENVIROMENT –NİNE 2017 adlı elmi konfransı keçirilmişdir. Konfrans Italian  Association of Chemical Engineering (AİDİC) və Roma Sapienza Universitetinin Kimya və materiallar mühəndisliyi fakültəsinin birgə təşkilatçılığı ilə həyata keçirilmişdir. Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi, “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının aspirantı H.A.Şirinova və  Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi K.Ə.Hüseynov Romada keçirilən bu kanfransda iştirak etmişlər.

Şərəfli ömrün məqamları

25/09/2017
XX  əsrin ikinci yarısından başlayaraq təbiət elmlərinin inkişafında yeni bir tendensiya – multidisçiplinar tendensiyası üstünlük təşkil etməyə başladı. Elmlərin, xüsusilə öz inkişafında yüksək nailiyyətlər qazanmış fizika elminin digər elmlərlə inteqrasiyası dünya texnoloji elmlərin inkişafında yeni perspektivlər açdı.  Bu cür müqəddəs bir işdə indi 60 illik yubileyini qeyd etdiyimiz Mustafa müəllimin də böyük rolu var. Mustafa müəllimin 60 illik yubileyi haqqında bu yazını hazırlayarkən illərin necə də sürətlə keçdiyini anladım. Mən Mustafa müəllimlə 1975-ci ildə ali məktəbə eyni qrupda imtahan vermişəm və hələ onda onun aglına, intellektinə, qabiliyyətinə heyran olmuşdum. İndi ömrünün müdriklik çağına qədəm qoymuş istedadlı alimin həyatına bir cığır açaq və onun ömür səhifələrini vərəqləyək.

Fizika fakültəsinin doktorantı Yaponiyanın Kumamoto Universitetində elmi ezamiyyətdədir

19/09/2017
Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin doktorantı Rəhimli Almara Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin “Tətbiqi kimya və biokimya” mərkəzinə bir aylıq elmi ezamiyyətə göndərilib. Yaponiyanın Elm Fondu tərəfindən maliyyələşdirilmiş layihə əsnasında ezamiyyətdə olan doktorant səthi karbonabənzər materialla modifikasiya olunmuş titan-dioksid nanohissəciklərinin yeni metodla sintezi, xassələrinin tədqiqi və tətbiqi imkanlarının araşdırılması məsələləri ilə məşğul olacaq. Qeyd edək ki, Almara Rəhimlinin elmi rəhbərləri BDU-nun Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin professor Hirotaka Iharadır.

Azərbaycanda doktoranturanın Avropa standartlarına yaxınlaşdırmaq üçün Nizami adlı layihəsinin ilk təqdimat iclası Fransanın Monpelye Uniersitetində keçirilib

14/12/2015

07.12.2015-ci il tarixindən 10.12.2015-ci il tarixinə qədər Avropa Birliyinin Erasmus+ proqrami çərçivəsində Azərbaycanda doktoranturanın Avropa standartlarına yaxınlaşdırmaq üçün "Nizami" adlı layihəsinin ilk təqdimat iclası Avropa Birliyi ölkələrindən Fransanın Monpelye Uniersitetində olmuşdur. Layihənin ümumi dəyəri 994056,0 Avrodur. Təqdimat iclasında Fransanın Monpelye, İspaniyanın Barselona, Çexiyanın Masaruk, Türkiyənin Fateh, Almaniyanın Haydelberq, İsveçin Upsala universitetlərinin, Azərbaycan Təhsil Nazirliyinin iştirakı ilə Bakı Dövlət Universitetinin, AZAİU, Qafqaz universitetinin, Xəzər Universitetinin, Azərbaycan Dillər Universitetinin, Azərbaycan Texniki Universitetinin, Naxçıvan Dövlət Universitetinin iştirakı ilə görüş keçirilmişdir. Görüşdə iştirak edən Təhsil Nazirliyinin nümayəndəsi Sülhəddin Gözəlov çıxış edərək qeyd etdi ki, bu layihənin Azərbaycan üçün böyük əhəmiyyəti var. Azərbaycanda təhsilin bakalavr və magistr pilləsində kredit sistemi ilə yerinə yetirilir və boloniya posesinə uyğundu. Ali təhsilin doktorantura pilləsi isə Sovetlər birliyində olduğu kimi yerinə yetirilir. AB-nin dəstəyi ilə yerinə yetirilən "Nizami" layihəsi Azərbaycanda təhsilin doktorantura pilləsini Avropa Birliyinin standartlarına uyğunlaşdırmaq məqsədini həyata keçirməyi nəzərdə tutur. BDU-nun Fizika fakültəsinin dekanı prof.Məhəmmədəli Ramazanov isə öz çıxışında Azərbaycanda təhsilin doktorantura pilləsinin 2 mərələli olduğunu, birinci mərhələnin isə iki yolla həyata keçirildiyini qeyd etdi. O bildirdi ki, bu model özünün bir sıra üstünlüklərinə baxmayaraq bir sıra bürokratik çatışmazlıqları da var. Eyni zamanda o qeyd etdi ki, Bakı Dövlət Universitetində doktorantura pilləsində uğurlu işlər aparılır və 9 İxtisaslaşdırılmış Elmi Şurada 30 ixtisasdan müdafiə işləri həyata keçirilir. Universitet layihənin yerinə yetirilməsində aparıcı təhsil müəssisələrindən biri kimi əlindən gələni edəcəkdir. Layihənin baş kordinatoru Fransanın Montpelier Universitetinin professoru Veronika Montero layihənin mərhələlər üzrə qarşıya qoyduğu problemlərdən və layihənin büdcəsindən danışdı. Layihə üzrə digər ölkə unversitetlərin nümayəndələri layihənin effektiv idarə yolları barədə müzakirələr apardılar. Sonra professor Məhəmmədəli Ramazanov Montpelier Universitetinin professoru Frédéric J. G. Cuisinier və prof. Veronika Montero yeni "Nanohissəciklərin canlı orqanizmdə yığılmasının, yerdəyişməsinin tədqiqi, və onların ləğvi elmi tədqiqat layihəsinin birgə təqdim edilməsi barədə razılığa gəldilər.