BDU alimləri Vyanada STAR-NET-in Baş Məclisi və Rəyasət Heyətinin genişləndirilmiş iclasında iştirak ediblər

08/11/2017
Vyanada Beynəlxalq Atom Enerji Agentliyinin (BAEA) Baş ofisində "Nüvə texnologiyası sahəsində təhsilin və kadr hazırlığının təşkili" şəbəkəsi (STAR-NET) Baş Məclisi və Rəyasət Heyətinin genişləndirilmiş iclası keçirilib. Tədbirdə Bakı Dövlət Universitetini Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və dosent Flora Hacıyeva təmsil edib. Şəbəkənin icraçı direktoru Andrey Kosilov çıxış edərək tədbirin zəruriliyi, şəbəkənin strukturu, yenidən seçilməsi və rəsmi qeydiyyatdan keçdikdən sonra fəaliyyəti haqqında məlumat verib. BAEA-nın maliyyə dəstəyi ilə keçirilən iclasda şəbəkənin yeni strukturu müəyyənləşib və professor Məhəmmədəli Ramazanov yenidən rəyasət heyətinə üzv seçilib. Tədbirlə bağlı davam edən dəyirmi masalarda STAR-NET şəbəkəsi təhsil portalının geniş müzakirələri aparılıb və görülən işlər yüksək qiymətləndirilib. Müzakirələr zamanı tədbir iştirakçıları qeyd ediblər ki, nüvə texnologiyasının istifadəsi bugünkü dünya üçün reallıqdır və onun nəticəsinin ümümbəşəri əhəmiyyəti var. Nüvə texnologiyasının gələcək fəsadlarını aradan qaldırmaq üçün yüksək ixtisaslı kadrlar hazırlamaq lazımdır və hazırlıq işləri BAEA-nın nəzarəti altında aparılmalıdır. Qeyd edək ki, STAR-NET şəbəkəsi Beynəlxalq Atom Agentliyinin (IAEA) dəstəyi ilə 2015-ci ilin sentyabrında yaradılıb və Avstriyada rəsmi qeydiyyatdan keçib. STAR-NET regional şəbəkənin əsas məqsədi nüvə sahəsində biliklərin inkişafı, idarə edilməsi, saxlanılması, yüksəkixtisaslı insan ehtiyatlarının yaradılması, təhlükəsiz nüvə texnologiyası sahəsində kadrların formalaşdırılmasının yaxşılaşdırılmasıdır. Şəbəkəyə 6 ölkədən 12 universitet qoşulub və Bakı Dövlət Universiteti bu şəbəkənin üzvüdür. Onu da qeyd edək ki, tədbir çərçivəsində iştirakçıların Cventendorfdakı Atom elektrik stansiyasına ekskursiyaları təşkil olunub.

Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları İtaliyanın Roma şəhərində Beynəlxalq Elmi konfransda iştirak ediblər

02/10/2017
24-27 sentyabr 2017-ci il tarixində İtalyanın Roma şəhərində II beynəlxalq Nanotexnologiyanın ətraf mühitə innovativ tədbiqi (2nd International Conference on NANOTECHNOLOGY BASED INNOVATIVE APPLICATIONS FOR THE ENVIROMENT –NİNE 2017 adlı elmi konfransı keçirilmişdir. Konfrans Italian  Association of Chemical Engineering (AİDİC) və Roma Sapienza Universitetinin Kimya və materiallar mühəndisliyi fakültəsinin birgə təşkilatçılığı ilə həyata keçirilmişdir. Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi, “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının aspirantı H.A.Şirinova və  Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi K.Ə.Hüseynov Romada keçirilən bu kanfransda iştirak etmişlər.

Şərəfli ömrün məqamları

25/09/2017
XX  əsrin ikinci yarısından başlayaraq təbiət elmlərinin inkişafında yeni bir tendensiya – multidisçiplinar tendensiyası üstünlük təşkil etməyə başladı. Elmlərin, xüsusilə öz inkişafında yüksək nailiyyətlər qazanmış fizika elminin digər elmlərlə inteqrasiyası dünya texnoloji elmlərin inkişafında yeni perspektivlər açdı.  Bu cür müqəddəs bir işdə indi 60 illik yubileyini qeyd etdiyimiz Mustafa müəllimin də böyük rolu var. Mustafa müəllimin 60 illik yubileyi haqqında bu yazını hazırlayarkən illərin necə də sürətlə keçdiyini anladım. Mən Mustafa müəllimlə 1975-ci ildə ali məktəbə eyni qrupda imtahan vermişəm və hələ onda onun aglına, intellektinə, qabiliyyətinə heyran olmuşdum. İndi ömrünün müdriklik çağına qədəm qoymuş istedadlı alimin həyatına bir cığır açaq və onun ömür səhifələrini vərəqləyək.

Bakı Dövlət Universitetinin Fizika Problemləri İnstitutunun yaranmasının 10 illiyinə həsr olunmuş “Fizikanın Müasir Problemləri” IX Elmi konfransının keçirilməsinə hazırlıq işləri gedir

19/11/2015

Bu günlərdə, Bakı Dövlət Universitetinin Fizika Problemləri İnstitutu, mütəmadi olaraq keçirdiyi “Fizikanın Müasir Problemləri” Elmi konfransının IX iclasına hazırlaşır. 2009-2015-ci illərdə Azərbaycan Respublikasında elmin inkişafı strategiyasının işlənilmiş istiqamətində müasir fizikanın və ona bağlı olan elmlərin tətbiq sahələri ilə əlaqəsinin aydınlaşdırılması və bu əlaqələrin müəyyənləşdirilməsi yollarının araşdırmalarında İnstitutun əməkdaşları aktiv iştirak ediblər.
Qarşıdan gələn konfransda müzakirə olunacaq bəzi problemlərin üst-üstə düşməsi, bir çoxunun isə fizikanın müxtəlif bölmələri, yaxud digər təbiət elmlərinin təmas xəttində bir-birini tamamlaması, bu konfransın səmərəliliyini daha aşkar şəkildə göstərir.
Konfransda, fullerenlər və nanoboruların tədqiqi də daxil olmaqla, materiyanın fundamental problemləri ilə yanaşı ‘eko-elmlər’ də daxil olmaqla bir sıra tətbiqi elm sahələrinin problemləri də müzakirəyə çıxarılacaqdır. BDU-nun Kimya, Eologiya və Torpaqşünaslıq, Coğrafiya, Beynəlxalq Münasibətlər və İqtisadiyyat, Tətbiqi Riyaziyyat və Kibernetika, və Mexanika-riyaziyyat fakültələrinin nümayəndələrinin iştirakı ilə yanaşı, AMEA-nın Fizika, Radiasiya Tədqiqatları və Coğrafiya İnstitutlarının aparıcı alimlərinin çıxışları da gözlənilir.
BDU Fizika Problemləri İnstitutunda aparılan tədqiqatlar xarici ölkələrin müxtəlif fondlarınından alınan qrantlarla yanaşı, Azərbaycan Respublikasının prezidentinin 21 oktyabr 2009-cu il 526 saylı sərəncamı ilə yaradılmış Elmin İnkişaf Fondunun da qrantlar şəklində maliyyə dəstəyi ilə də həyata keçirilir.
Elmi konfransların keçirilməsi elmi müzakirələrlə yanaşı, həmçinin, müxtəlif ölkə alimləri ilə təmas qurmaq və Beynəlxalq qurumların maliyyələşdirdikləri proyektlərə qoşulmaq kontekstində faydalılığı, BDU Fizika Problemləri İnstitutunun keçirdiyi “Fizikanın Müasir Problemləri” Elmi Konfransının timsalında özünü daha qabarıq şəkildə nümayiş etdirir.