Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları İtaliyanın Roma şəhərində Beynəlxalq Elmi konfransda iştirak ediblər

02/10/2017
24-27 sentyabr 2017-ci il tarixində İtalyanın Roma şəhərində II beynəlxalq Nanotexnologiyanın ətraf mühitə innovativ tədbiqi (2nd International Conference on NANOTECHNOLOGY BASED INNOVATIVE APPLICATIONS FOR THE ENVIROMENT –NİNE 2017 adlı elmi konfransı keçirilmişdir. Konfrans Italian  Association of Chemical Engineering (AİDİC) və Roma Sapienza Universitetinin Kimya və materiallar mühəndisliyi fakültəsinin birgə təşkilatçılığı ilə həyata keçirilmişdir. Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi, “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının aspirantı H.A.Şirinova və  Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi K.Ə.Hüseynov Romada keçirilən bu kanfransda iştirak etmişlər.

Şərəfli ömrün məqamları

25/09/2017
XX  əsrin ikinci yarısından başlayaraq təbiət elmlərinin inkişafında yeni bir tendensiya – multidisçiplinar tendensiyası üstünlük təşkil etməyə başladı. Elmlərin, xüsusilə öz inkişafında yüksək nailiyyətlər qazanmış fizika elminin digər elmlərlə inteqrasiyası dünya texnoloji elmlərin inkişafında yeni perspektivlər açdı.  Bu cür müqəddəs bir işdə indi 60 illik yubileyini qeyd etdiyimiz Mustafa müəllimin də böyük rolu var. Mustafa müəllimin 60 illik yubileyi haqqında bu yazını hazırlayarkən illərin necə də sürətlə keçdiyini anladım. Mən Mustafa müəllimlə 1975-ci ildə ali məktəbə eyni qrupda imtahan vermişəm və hələ onda onun aglına, intellektinə, qabiliyyətinə heyran olmuşdum. İndi ömrünün müdriklik çağına qədəm qoymuş istedadlı alimin həyatına bir cığır açaq və onun ömür səhifələrini vərəqləyək.

Fizika fakültəsinin doktorantı Yaponiyanın Kumamoto Universitetində elmi ezamiyyətdədir

19/09/2017
Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin doktorantı Rəhimli Almara Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin “Tətbiqi kimya və biokimya” mərkəzinə bir aylıq elmi ezamiyyətə göndərilib. Yaponiyanın Elm Fondu tərəfindən maliyyələşdirilmiş layihə əsnasında ezamiyyətdə olan doktorant səthi karbonabənzər materialla modifikasiya olunmuş titan-dioksid nanohissəciklərinin yeni metodla sintezi, xassələrinin tədqiqi və tətbiqi imkanlarının araşdırılması məsələləri ilə məşğul olacaq. Qeyd edək ki, Almara Rəhimlinin elmi rəhbərləri BDU-nun Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin professor Hirotaka Iharadır.

IX sinif şagirdləri Aylin Süleymanova və Nurəddin Sadıqov Prof. M. Ə. Ramazanov və Dosent İ. S. Əhmədovun rəhbərliyi ilə yerinə yetirilmiş tədqiqat layihəsi Qızıl Medala layiq görülmüşdür

07/06/2016

Bakı Dövlət Universitetində dünya elminin prioritet istiqaməti olan nanotexnologiya sahəsində cox ciddi araşdırmalar aparmaqla bərabər, eyni zamanda orta məktəb şagirdlərinin respublika və beynəlxalq olimpiadalara hazırlanması istiqamətində işlər görülür. BDU-nun Nano Araşdırmalar laboratoriyasında respublikanın orta məktəblərində oxuyan istedadlı şagirdlərin seçilib onların beynəlxalq olimpiadalara hazırlanması artıq ənənənə şəklini almışdır. Bu işlərdən biri də Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar mərkəzində Prof.M.Ə.Ramazanov və Dosent İ.S.Əhmədovun rəhbərliyi ilə hazırlanmış 6 saylı tam orta məktəb-liseyin və Bakı Avropa Liseyinin 9-cu sinif şagirdləri Aylin Süleymanova və Nurəddin Sadıqovun “Şoran torpaqlarda bitkilərin inkişafına nanohissəciklərin təsirinin tədqiqi” mövzusunda elmi layihələri 29 May – 3 İyun tarixində Hollandiyanın Utrext şəhərində keçirilən Ətraf Mühit və Dayanıqlı İnkişaf Benəlxalq elmi Layihələr Olimpiadasında - INESPO (International Environment & Sustainability Project Olympiad) qızıl medala layiq görülmüşdür. İNESPO olimpiadası 13-18 yaşlı orta məktəb şagirdləri arasında 8-ci ildir keçirilir. Hər il bu elm olimpiadasında 49 artıq ölkənin şagirdləri iştirak edir və 110 qədər layihələr təqdim edilir. Bu layihələri qiymətləndirmə şurasına dünyanın məşhur alimləri daxil edilmişdir. Azərbaycan şagirdləri bu olimpiadada bir neçə dəfə iştirak etsələr də ilk dəfə olaraq qızıl medala latyiq görülüblər. Şura tərəfindən Azərbaycanın orta məktəb şagirdlərinin elmi layiəsinin belə yüksək qiymətə layiq görülməsi sevindirici haldır. Şagirdlərimiz Aylin Süleymanova və Nurəddin Sadıqov bu mötəbər beynəlxalq olimpiadada Azərbaycan bayrağını yüksəyə qaldırmışdır.