Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları İtaliyanın Roma şəhərində Beynəlxalq Elmi konfransda iştirak ediblər

02/10/2017
24-27 sentyabr 2017-ci il tarixində İtalyanın Roma şəhərində II beynəlxalq Nanotexnologiyanın ətraf mühitə innovativ tədbiqi (2nd International Conference on NANOTECHNOLOGY BASED INNOVATIVE APPLICATIONS FOR THE ENVIROMENT –NİNE 2017 adlı elmi konfransı keçirilmişdir. Konfrans Italian  Association of Chemical Engineering (AİDİC) və Roma Sapienza Universitetinin Kimya və materiallar mühəndisliyi fakültəsinin birgə təşkilatçılığı ilə həyata keçirilmişdir. Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi, “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının aspirantı H.A.Şirinova və  Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının kiçik elmi işçisi K.Ə.Hüseynov Romada keçirilən bu kanfransda iştirak etmişlər.

Şərəfli ömrün məqamları

25/09/2017
XX  əsrin ikinci yarısından başlayaraq təbiət elmlərinin inkişafında yeni bir tendensiya – multidisçiplinar tendensiyası üstünlük təşkil etməyə başladı. Elmlərin, xüsusilə öz inkişafında yüksək nailiyyətlər qazanmış fizika elminin digər elmlərlə inteqrasiyası dünya texnoloji elmlərin inkişafında yeni perspektivlər açdı.  Bu cür müqəddəs bir işdə indi 60 illik yubileyini qeyd etdiyimiz Mustafa müəllimin də böyük rolu var. Mustafa müəllimin 60 illik yubileyi haqqında bu yazını hazırlayarkən illərin necə də sürətlə keçdiyini anladım. Mən Mustafa müəllimlə 1975-ci ildə ali məktəbə eyni qrupda imtahan vermişəm və hələ onda onun aglına, intellektinə, qabiliyyətinə heyran olmuşdum. İndi ömrünün müdriklik çağına qədəm qoymuş istedadlı alimin həyatına bir cığır açaq və onun ömür səhifələrini vərəqləyək.

Fizika fakültəsinin doktorantı Yaponiyanın Kumamoto Universitetində elmi ezamiyyətdədir

19/09/2017
Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin doktorantı Rəhimli Almara Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin “Tətbiqi kimya və biokimya” mərkəzinə bir aylıq elmi ezamiyyətə göndərilib. Yaponiyanın Elm Fondu tərəfindən maliyyələşdirilmiş layihə əsnasında ezamiyyətdə olan doktorant səthi karbonabənzər materialla modifikasiya olunmuş titan-dioksid nanohissəciklərinin yeni metodla sintezi, xassələrinin tədqiqi və tətbiqi imkanlarının araşdırılması məsələləri ilə məşğul olacaq. Qeyd edək ki, Almara Rəhimlinin elmi rəhbərləri BDU-nun Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov və Yaponiyanın Kumamoto Universitetinin professor Hirotaka Iharadır.

Nobel mükafatı laureatı Con Polani Nanoaraşdırmalar mərkəzində mühazirə oxuyub

07/03/2016

Bu gün Kanadanın Toronto universitetinin professoru, kimya üzrə Nobel mükafatı laureatı Con Polani Bakı Dövlət Universitetində olub. Rektor akademik Abel Məhərrəmovla görüşdə BDU-da elmin müxtəlif istiqamətləri, o cümlədən nanotexnologiyalar və innovasiyalar sahəsində aparılan işlər müzakirə edilib, «Kiçik zərrəciklər kimyası və fizikası» adlı beynəlxalq elmi jurnalın hazırlanması ilə bağlı fikir mübadiləsi aparılıb. Akademik Abel Məhərrəmov azərbaycanlı alimlərin ABŞ, Avropa və nanotexnologiya sahəsində inkişaf etmiş digər ölkələrin elm xadimlərinin bu sahədəki təcrübələrindən yararlandıqlarını diqqətə çatdırıb və Con Polaninin universitetin Nanoaraşdırmalar mərkəzində çıxış etmək arzusunu yüksək qiymətləndirib.

Qarşılıqlı maraq doğuran görüş BDU-nun Nanoaraşdırmalar mərkəzində kimya və fizika fakültəsinin professor-müəllim heyəti, magistr və tələbələrinin iştirakı ilə davam edib. Rektor Abel Məhərrəmov bildirib ki, Azərbaycan Respublikasının prezidenti İlham Əliyevin 2005-ci ildə Rumıniyaya rəsmi səfəri çərçivəsində imzalanmış əməkdaşlıq haqqında müqaviləyə əsasən 10 il bundan əvvəl yaradılan mərkəzdə ötən illər ərzində 10-dək nobel mükafatı laureatının, o cümlədən dünyanın tanınmış alimlərinin mühazirələri dinlənilib. Kimya üzrə nobel mükafatı laureatı Con Polani həmin ənənənin davamı olaraq univesitetin qonağıdır. Sonra rektor alim haqqında ətraflı məlumat verib, həyatı və elmi fəaliyyətinin əsas məqamları, layiq görüldüyü mükafatlar barədə danışıb.

Nobel mükafatı laureatı Con Polani universitetdə nanotexnologiya sahəsində aparılan araşdırmalar, digər elmi-tədqiqat işləri, kadr hazırlığı ilə maraqlanıb və bu sahədə reallaşdırılan işləri yüksək qiymətləndirərək tədqiqat işlərinin elm tutumlu istehsal sahələri ilə əlaqələr qurulması istiqamətində tövsiyələrini verib. Sonra professor Con Polani universitetin professor-müəllim heyəti üçün “Səthdə reaksiyaların getməsində molekulyar rəqslərin rolu” barədə məruzə ilə çıxış edib, alim və tələbələrin suallarını cavablandırıb.

Nanoaraşdırmalar mərkəzinin müdiri, professor Məmmədəli Ramazanov 10 il ərzində bu sahədə görülən işlər, əldə edilən nailiyyətlər haqqında məlumat verib və fəaliyyəti dövründə ümumilikdə 7,5 milyon ABŞ dolları məbləğində beynəlxalq qrant layihələrini həyata keçirdiyini bildirib. O da məlum olub ki, mərkəz universitetin təbiət fakültələrində bu sahədə aparılan elmi tədqiqatların əlaqələndirilməsi, intensivləşdirilməsi və genişləndirilməsi işində xüsusi xidmət göstərir. Qarşlıqlı müzakirələr əsasında nobelçi Con Polani və nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları əlaqələrin inkişafı, o cümlədən gələcək perspektivləri ilə bağlı fikir mübadiləsi aparıblar.

Sonda Nobel mükafatı laureatı Con Polaniyə «BDU-nun Fəxri qonağı» diplomu təqdim edilib.