Nobel mükafatı laureatı Aziz Sancar Nanoaraşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub

13/06/2017
Kimya üzrə Nobel mükafatı laureatı, ABŞ-ın Şimali Karolina Universitetinin professoru və əslən türk olan Aziz Sancar Bakı Dövlət Universitetində olub. Aziz Sancarın Bakı Dövlət Universitetinə gəlişini yüksək qiymətləndirən rektor, akademik Abel Məhərrəmov BDU-nun yaranma və inkişaf tarixindən, bu təhsil ocağının beynəlxalq əlaqələrindən, əməkdaşlıq etdiyi aparıcı universitetlərdən, tanınmış assosiasiyalar və qurumlarla əlaqələrindən, beynəlxalq qrant layihələrində iştirakından danışıb.  Qarşılıqlı maraq doğuran görüş BDU-nun Nanoaraşdırmalar mərkəzində kimya və fizika fakültəsinin professor-müəllim heyəti, magistr və tələbələrinin iştirakı ilə davam edib. 12 il ərzində bu sahədə görülən işlər, əldə edilən nailiyyətlər haqqında məlumat verən rektor onu da bildirib ki, mərkəz universitetin təbiət fakültələrində bu sahədə aparılan elmi tədqiqatların əlaqələndirilməsi və genişləndirilməsi işində xüsusi xidmət göstərir.Nobel mükafatı laureatı Aziz Sancar mərkəzdə yerinə yetirilən işlər, nanotexnologiya sahəsində aparılan araşdırmalar, digər elmi-tədqiqat işləri ilə bağlı görülən işləri yüksək qiymətləndirib.

Görkəmli alim Roald Zinnurovic Saqdeev Nano Araşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub

07/06/2017
ABŞ Merilend Universitetinin professoru Roald Zinnurovic Saqdeev Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin Nano Araşdırmalar laboratoriyasının qonağı olub. Fizika fakültəsinin dekanı, professor Məhəmmədəli Ramazanov son illər fakültədə əldə edilən nailiyyətlər, o cümlədən  laboratoriyanın fəaliyyəti barədə ətraflı məlumat verib.  Professor Roald Zinnurovic Saqdeev laboratoriyada həyata keçirilən işləri yüksək dəyərləndirib və bu istiqamətdə fikirlərini bölüşüb. Daha sonra fakültə əməkdaşaları ilə bir sıra aktual elmi mövzular və əməkdaşlıq məsələləri müzakirə olunub.

05/06/2017
Bakı Dövlət Universitetində  son  zamanlar  orta  məktəblərin istedadlı şagirdlərinin respublika  və beynəlxalq  olimpiadalara  hazırlanması istiqamətində ciddi işlər görülür. 2008-ci  ildən mütəmadi olaraq  BDU-nun Nano Araşdırmalar laboratoriyasında  Respublikanın orta məktəblərinin içərilərindən seçilən istedadlı şagirdləri beynəlxalq olimpiadalarda uğurla iştirak edərək müstəqil Azərbaycanın bayrağını ən yüksək yerlərə qaldırırlar.  Bu il yenə də Bakı Dövlət Universitetinin Nano Araşdırmalar laboratoriyasında  prof. M.Ə.Ramazanov  və dosent İ.S.Əhmədovun rəhbərliyi ilə yerinə yetirilmiş,  Bakı Avropa Liseynin  X R1 sinif şagirdi  İbrahimova Fidan Qasım qızının “Şoran torpaqlarda nanohissəciklərin bitkilərin inkişafına təsir effektləri” mövzusunda elmi tədqiqat layihəsi Türkiyənin İstanbul  şəhərində 23  - 25 may 2017-ci il tarixində keçirilən 26-cı Beynəlxalq Tədqiqat Layihələri Olimpiadasında  təbiət elmləri bölməsinin Biologiya sahəsində təqdim edilən 79 layihə içərisindən qalib hesab edilərək 1-ci yerə layiq görülmüş və  mükafatlandırılmışdır.

Nobel mükafatı laureatı Con Polani Nanoaraşdırmalar mərkəzində mühazirə oxuyub

07/03/2016

Bu gün Kanadanın Toronto universitetinin professoru, kimya üzrə Nobel mükafatı laureatı Con Polani Bakı Dövlət Universitetində olub. Rektor akademik Abel Məhərrəmovla görüşdə BDU-da elmin müxtəlif istiqamətləri, o cümlədən nanotexnologiyalar və innovasiyalar sahəsində aparılan işlər müzakirə edilib, «Kiçik zərrəciklər kimyası və fizikası» adlı beynəlxalq elmi jurnalın hazırlanması ilə bağlı fikir mübadiləsi aparılıb. Akademik Abel Məhərrəmov azərbaycanlı alimlərin ABŞ, Avropa və nanotexnologiya sahəsində inkişaf etmiş digər ölkələrin elm xadimlərinin bu sahədəki təcrübələrindən yararlandıqlarını diqqətə çatdırıb və Con Polaninin universitetin Nanoaraşdırmalar mərkəzində çıxış etmək arzusunu yüksək qiymətləndirib.

Qarşılıqlı maraq doğuran görüş BDU-nun Nanoaraşdırmalar mərkəzində kimya və fizika fakültəsinin professor-müəllim heyəti, magistr və tələbələrinin iştirakı ilə davam edib. Rektor Abel Məhərrəmov bildirib ki, Azərbaycan Respublikasının prezidenti İlham Əliyevin 2005-ci ildə Rumıniyaya rəsmi səfəri çərçivəsində imzalanmış əməkdaşlıq haqqında müqaviləyə əsasən 10 il bundan əvvəl yaradılan mərkəzdə ötən illər ərzində 10-dək nobel mükafatı laureatının, o cümlədən dünyanın tanınmış alimlərinin mühazirələri dinlənilib. Kimya üzrə nobel mükafatı laureatı Con Polani həmin ənənənin davamı olaraq univesitetin qonağıdır. Sonra rektor alim haqqında ətraflı məlumat verib, həyatı və elmi fəaliyyətinin əsas məqamları, layiq görüldüyü mükafatlar barədə danışıb.

Nobel mükafatı laureatı Con Polani universitetdə nanotexnologiya sahəsində aparılan araşdırmalar, digər elmi-tədqiqat işləri, kadr hazırlığı ilə maraqlanıb və bu sahədə reallaşdırılan işləri yüksək qiymətləndirərək tədqiqat işlərinin elm tutumlu istehsal sahələri ilə əlaqələr qurulması istiqamətində tövsiyələrini verib. Sonra professor Con Polani universitetin professor-müəllim heyəti üçün “Səthdə reaksiyaların getməsində molekulyar rəqslərin rolu” barədə məruzə ilə çıxış edib, alim və tələbələrin suallarını cavablandırıb.

Nanoaraşdırmalar mərkəzinin müdiri, professor Məmmədəli Ramazanov 10 il ərzində bu sahədə görülən işlər, əldə edilən nailiyyətlər haqqında məlumat verib və fəaliyyəti dövründə ümumilikdə 7,5 milyon ABŞ dolları məbləğində beynəlxalq qrant layihələrini həyata keçirdiyini bildirib. O da məlum olub ki, mərkəz universitetin təbiət fakültələrində bu sahədə aparılan elmi tədqiqatların əlaqələndirilməsi, intensivləşdirilməsi və genişləndirilməsi işində xüsusi xidmət göstərir. Qarşlıqlı müzakirələr əsasında nobelçi Con Polani və nanoaraşdırmalar laboratoriyasının əməkdaşları əlaqələrin inkişafı, o cümlədən gələcək perspektivləri ilə bağlı fikir mübadiləsi aparıblar.

Sonda Nobel mükafatı laureatı Con Polaniyə «BDU-nun Fəxri qonağı» diplomu təqdim edilib.