Fizika fakültəsinin doktorantları Dubna şəhərində diplomla təltif olunublar

11/09/2017
Rusiya Federasiyasının Dubna şəhərində X dəfə “Gənc alimlər üçün təcrübə  proqramı” təşkil olunub. Adıçəkilən proqramda MDB Dövlətlərarası  Humanitar Əməkdaşlıq Fondunun və Birləşmiş Nüvə Tədqiqatları İnstitutunun (BNTİ)  maliyyə dəstəyi ilə MDB  ölkələrinin  Nanotexnologiya  üzrə   İnnovasiya Mərkəzinin rəhbərliyi altında müxtəlif  MDB ölkələrindən 30-dək gənc alim  iştirak edib. Ölkəmizi Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin doktorantları - Kənan Hüseynov, Almara  Rəhimli və Aydan Qəribli  təmsil ediblər. Gənc alimlər bir aylıq təcrübə proqramı çərçivəsində BNTİ-nin yüksək enerjilər fizikası, radiobiologiya, nüvə problemləri, nüvə reaksiyaları, nəzəri fizika, neytron fizikası laboratoriyaları ilə tanış olub, nəzəri və praktiki seminarlarda iştirak ediblər. Onlar  Elmi-İstehsalat Mərkəzi - Aspekt, Dubna universiteti, Dubna  xüsusi ekonomik zonası və Skolkov  İnnovasiya Mərkəzinə təşkil olunmuş ekskursiyalarda olublar.

Kanadalı nazir Bakı Dövlət Universitetində

05/09/2017
Kanadanın Ontario vilayətinin Tədqiqat, Elm və İnnovasiyalar üzrə naziri Reza Moridinin rəhbərlik etdiyi nümayəndə heyəti Bakı Dövlət Universitetində olub. Qonaqları universitetdə görməkdən məmnunluğunu  ifadə edən rektor, akademik Abel Məhərrəmov Bakı Dövlət Universitetinin tarixi və bu günü barədə məlumat verib. Rektor ali təhsil ocağının beynəlxalq əlaqələri, o cümlədən Kanada Universitetləri ilə elm-təhsil sahəsində uğurlu əməkdaşlıq əlaqələrinin olmasından bəhs edib. Nazir Reza Moridi, öz növbəsində, qəbul üçün təşəkkürünü bildirib və Bakı Dövlət Universiteti ilə Ontario universitetləri arasında əlaqələrin inkişafında maraqlı olduğunu xüsusi vurğulayıb. Nazir universitetlərarası humanitar və təbiət sahələri üzrə birgə layihələrin yerinə yetirilməsinin, həmçinin tələbə-müəllim mübadiləsinin əhəmiyyətindən bəhs edib. Görüşdə gələcək əməkdaşlıqla bağlı qarşılıqlı maraq doğuran bir sıra məsələlər müzakirə olunub. Daha sonra nümayəndə heyəti universitetin tədris və elmi-tədqiqat laboratoriyalarında olub, Nanoaraşdırmalar mərkəzində yerinə yetirilən tədqiqat işləri ilə yaxından tanış olublar.

Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun nümayəndələri Nanoaraşdırmalar laboratoriyasında olublar

11/07/2017
Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun nümayəndələri Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasında olublar. Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun satış üzrə direktoru Kase Tomohiro, satış üzrə meneceri Vitaliy Tinkov və JEOL şirkətinin Rusiya üzrə prezidenti Tatsumi Hitaçi laboratoriyanın rəhbəri və işçi heyəti ilə görüşüb, görülən işlər, tədqiqat istiqamətləri və gələcək əməkdaşlıq imkanlarını müzakirə ediblər. Eyni zamanda, qonaqlar BDU-nun ərazisində inşa edilən Yüksək Texnologiyalar Mərkəzində görülən işlərlə tanış olub, öz təkliflərini irəli sürüb, gələcək əməkdaşlıq çərçivəsində müasir elektronikanın əsasını təşkil edən inteqral sxemlərin innovativ üsullarla hazırlanması və materialşünaslıqda istifadə olunan ən son diaqnostik və analiz avadanlıqları ilə təmin edə biləcəklərini vurğulayıblar.

prof. f.e.d. M.Ə. Ramazanov Almaniyanın Carl Zeiss şirkətində rəsmi ezamiyyətdə olmuşdur

10/05/2012

Fizika fakültəsinin dekanı, prof.  f.e.d. Məhəmmədəli Ramazanov 3 may 2012-ci il tarixdən 9 may 2012-ci il tarixinə qədər Almaniyanın Carl Zeiss şirkətinin rəsmi dəvəti ilə şirkətin istehsal etdiyi cihazların texniki imkanları ilə tanış olmaq üçün onun  nəzdində  olan sınaq laboratorilarında olmuşdur.  3 may tarixində Oberkochen şəhərində yüksək həssaslığa və geniş texniki imkanlara malik Merlin elektron mikroskopunda Dr Heiner Jakschla  BDU-nun nanotədqiqatlar laboratoriyasında sintez olunmuş polimer nanokompozit nümunə tədqiq edilmiş və mikroskopun imkanları barədə məlumat alınmışdır. Həmin gün Carl Zeiss şirkətinin direktorlar şurasının üzvləri Dr. Frank Stic və Dr. Frank Stiezle görüş olmuş və BDU ilə Carl Zeiss arasında əməkdaşlıq məsələləri müzakirə edilmişdir. Elə həmin  gün şirkətin istehsal etdiyi Auriga elektron- ion mikroskopları ilə və Orion ion mikroskopu ilə yaxından tanış olunmuşdur. Səfər zamanı Carl Zeiss şirkətinin Münhen şəhərində yrləşən elmi araşdırma mərkəzində və bioloji laboratoriyasında  flüorisent və İK mikroskopları ilə yaxında tanış olunmuş və real bioloji strukturlarda təcrübələr aparılmışdır. Prof. Ramazanov M.Ə. Ştuttqart şəhərində Maks Plank adına institutda elektron mikroskopu mərkəzi laboratoriyasının direktoru Dr.Prof. Peter van Aken ilə  görüşmüş və laboratoriyanın cihazları və elmi tədqiqat işləri ilə yaxından tanış olmuşdur. Səfər zamanı nanotexnologiya mərkəzinin direktoru prof. Sebastyan Rexler ilə görüş olmuş və gələcəkdə mərkəzlə birgə beynəlxalq layihələrin hazırlanması ilə əlaqədar razılıqlar olmuşdur. Sonda 9 mayda Berlin şəhərində qələbə bayramı münasibəti ilə sovet ordusunun naməlum əsgərinin heykəli önünə gül dəstələri qoyulmuşdur. Səfər çərçivəsində Carl Zeiss şirkətinin rəhbərliyi Bakı Dövlət Universiteti ilə birgə əməkdaşlığa böyük əhəmiyyət verdiklərini bildirmiş və hədiyyə olaraq tədris proseslərində və tədqiqat işlərində istifadə üçün 10 ədəd Primo Star optik mikroskopunlarını vermək barədə razılıga gəldikləri barədə sənədlərin hazırlanmasına qərar vermişlər. Səfərin yüksək səviyyədə təşkil olunmasında Carl Zeiss şirkətinin MDB üzrə Nanotexnologiya və elektron mikroskopları departementinin rəhbəri Aleksandr Ulyanenko və Azərbaycan üzrə nümayəndəsi Natalya Qamzayeva böyük səy göstərmişlər.