Fizika fakültəsinin doktorantları Dubna şəhərində diplomla təltif olunublar

11/09/2017
Rusiya Federasiyasının Dubna şəhərində X dəfə “Gənc alimlər üçün təcrübə  proqramı” təşkil olunub. Adıçəkilən proqramda MDB Dövlətlərarası  Humanitar Əməkdaşlıq Fondunun və Birləşmiş Nüvə Tədqiqatları İnstitutunun (BNTİ)  maliyyə dəstəyi ilə MDB  ölkələrinin  Nanotexnologiya  üzrə   İnnovasiya Mərkəzinin rəhbərliyi altında müxtəlif  MDB ölkələrindən 30-dək gənc alim  iştirak edib. Ölkəmizi Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsinin doktorantları - Kənan Hüseynov, Almara  Rəhimli və Aydan Qəribli  təmsil ediblər. Gənc alimlər bir aylıq təcrübə proqramı çərçivəsində BNTİ-nin yüksək enerjilər fizikası, radiobiologiya, nüvə problemləri, nüvə reaksiyaları, nəzəri fizika, neytron fizikası laboratoriyaları ilə tanış olub, nəzəri və praktiki seminarlarda iştirak ediblər. Onlar  Elmi-İstehsalat Mərkəzi - Aspekt, Dubna universiteti, Dubna  xüsusi ekonomik zonası və Skolkov  İnnovasiya Mərkəzinə təşkil olunmuş ekskursiyalarda olublar.

Kanadalı nazir Bakı Dövlət Universitetində

05/09/2017
Kanadanın Ontario vilayətinin Tədqiqat, Elm və İnnovasiyalar üzrə naziri Reza Moridinin rəhbərlik etdiyi nümayəndə heyəti Bakı Dövlət Universitetində olub. Qonaqları universitetdə görməkdən məmnunluğunu  ifadə edən rektor, akademik Abel Məhərrəmov Bakı Dövlət Universitetinin tarixi və bu günü barədə məlumat verib. Rektor ali təhsil ocağının beynəlxalq əlaqələri, o cümlədən Kanada Universitetləri ilə elm-təhsil sahəsində uğurlu əməkdaşlıq əlaqələrinin olmasından bəhs edib. Nazir Reza Moridi, öz növbəsində, qəbul üçün təşəkkürünü bildirib və Bakı Dövlət Universiteti ilə Ontario universitetləri arasında əlaqələrin inkişafında maraqlı olduğunu xüsusi vurğulayıb. Nazir universitetlərarası humanitar və təbiət sahələri üzrə birgə layihələrin yerinə yetirilməsinin, həmçinin tələbə-müəllim mübadiləsinin əhəmiyyətindən bəhs edib. Görüşdə gələcək əməkdaşlıqla bağlı qarşılıqlı maraq doğuran bir sıra məsələlər müzakirə olunub. Daha sonra nümayəndə heyəti universitetin tədris və elmi-tədqiqat laboratoriyalarında olub, Nanoaraşdırmalar mərkəzində yerinə yetirilən tədqiqat işləri ilə yaxından tanış olublar.

Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun nümayəndələri Nanoaraşdırmalar laboratoriyasında olublar

11/07/2017
Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun nümayəndələri Bakı Dövlət Universitetinin Nanoaraşdırmalar laboratoriyasında olublar. Tokyo Boeki şirkətlər qrupunun satış üzrə direktoru Kase Tomohiro, satış üzrə meneceri Vitaliy Tinkov və JEOL şirkətinin Rusiya üzrə prezidenti Tatsumi Hitaçi laboratoriyanın rəhbəri və işçi heyəti ilə görüşüb, görülən işlər, tədqiqat istiqamətləri və gələcək əməkdaşlıq imkanlarını müzakirə ediblər. Eyni zamanda, qonaqlar BDU-nun ərazisində inşa edilən Yüksək Texnologiyalar Mərkəzində görülən işlərlə tanış olub, öz təkliflərini irəli sürüb, gələcək əməkdaşlıq çərçivəsində müasir elektronikanın əsasını təşkil edən inteqral sxemlərin innovativ üsullarla hazırlanması və materialşünaslıqda istifadə olunan ən son diaqnostik və analiz avadanlıqları ilə təmin edə biləcəklərini vurğulayıblar.

İsveçrə alimləri Nano Araşdırmalar Laboratoriyasında olmuşlar

15/07/2013

Bakı Dövlət Universitetinin Fizika fakültəsi, Nanomaterialların Kimyəvi Fizikası kafedrasının nəzdindəki Nano Araşdırmalar Mərkəzi ilə Lozanna Politexnik Federal İnstitutu arasında İsveçrənin Elm Fondu tərəfindən maliyələşdirilən SCOPES proqramı çərçivəsində (Project - IZ73Z0_128068) birgə elmi tədqiqat işləri aparılır. Layihə 2010-cu ildən yerinə yetirilir və 2012-ci ilin dekabrında başa çatmalı idi. Layihənin uğurla yerinə yetirildiyini nəzərə alaraq Lozanna Politexnik Federal İnstitutunun təklifi ilə İsveçrənin Elm Fondu ona əlavə vəsait ayırmışdır və vaxtı uzadılmışdır. Hal hazırda Layihə çərçivəsində Fizika fakultəsinin dekanı prof. Məhəmmədəli Ramazanov və aparıcı elmi işçi dos. İsmət Əhmədov Lozannada elmi səfərdədir. 15 iyul 2013-cü il tarixində Lozanna Politexnik Federal İnstitutunun Fundamental Elmər fakültəsinin Kondensə Olunmuş Maddələr Fizikası İnstitunutunun Nanoquruluşlar və Yeni Elektron Materialları şöbəsinin müdiri prof. Lazslo Forro və həmin şöbənin baş elmi işçisi prof. Andrzej Sienkieviç Bakı Dövlət Universitetində Nano araşdırmalar mərkəzində səfərdə olmuşlar. Qonaqları BDU-nun Elm və innovasiyalar üzrə prorektoru prof. Aydın Kazımzadə qəbul etmiş və BDU ilə Lozanna Politexnik Federal İnstitutu ilə elmi əlaqələrə böyük dəyər verdiyini bildirmişdir. Qonaqlara BDU-da tədrisin təşkili, onun elmi potensialı haqqında və onun maddi-texniki bazası barədə ətraflı məlumatlar verilmişdir. Sonra qonaqlar Nano Araşdırmalar Mərkəzində olmuşlar və aparılacaq birgə elmi tədqiqat işləri barədə ətraflı müzakirələr aparmışlar. Mərkəzin elmi istiqamətləri ilə yaxından tanış olan qonaqlar bu işlərin əhəmiyyətinə böyük dəyər vermiş və Azərbaycan elminin dünya elminə inteqrasiyaı istiqamətində bu işlərin böyük əhəmiyyətə malik olmasını qeyd etmişlər. Səfər çərçivəsində gələcək birgə layihələr və tədqiqatlar barədə ətraflı müzakirələr aparılmışdır.